Vladimir Paunović, dobitnik nagrade 2012. godine

17. Mart 2013

Posetioce sajta Kruna uspeha svakako će zanimati na koji način ste se informisali o uslovima i pravilima konkursa, kao i sa kakvim ste se željama i očekivanjima prijavili za nagradu Kruna uspeha?

Za nagradu Kruna uspeha znao sam od ranije, jer je moja sestra Violeta Paunović pre nekoliko godina učestvovala na konkursu i ušla u najuži izbor. Na oglasnoj tabli mog fakulteta, video sam plakat i uslove konkursa i odlučio sam da se prijavim. Možda će zvučati kao fraza, ali na konkurs sam se prijavio bez velikih ambicija . Naprosto sam želeo da doživim  za mene jedno novo iskustvo .

Da li ste očekivali trijumf, budući da je selekcija kandidata ali i evaluacije na zaista najvišem nivou?

Kada sam se, nakon poruke kojom sam obavešten da ispunjavam uslove konkursa i da sam pozvan na pisanje eseja, detaljnije informisao o krugovima selekcije rekao sam sebi da je za mene uspeh ako prodjem u narednu fazu-intervju. Tokom krugova selekcije bio sam u prilici da upoznam neke od kandidata. Shvatio sam da je konkurencija velika i da je za mene velika čast što sam uopšte izabran da budem u takvom društvu. Kada je ambasador Švajcarske pročitao moje ime malo je reći da sam bio i iznenađen i srećan u isto vreme.

Budući da ste na listi najboljih studenata celokupnog Univerziteta u Beogradu, da li ste tokom studija imali slično iskustvo ili ste ovom prilikom po prvi učestvovali na nagradnom konkursu?

Do sada nisam imao priliku da učestvujem u nagradnim konkursima, tako da je nagrada Kruna uspeha je za mene potpuno novo iskustvo.

Možete li nam opisati prvi utisak, saznanje da ste baš Vi odabrani za godišnjeg nosioca nagrade Kruna uspeha, koju su u prethodnim godinama obrazovanjem i radom zaslužili najperspektivniji diplomci, današnji nosioci svojih profesija?

Osećaj je svakako jedinstven: sreća, protkana iznenađenjem i svešću o tome da  neko istinski vrednuje sav vaš dosadašnji rad i trud, uz saznanje da je moje ime postalo deo jedne eminentne nagrade ...Osećaj koji vas natera da sebi kazete: ,,Vredelo je..."

U kakvom Vam je iskustvu ostao sam proces selekcije radova i razgovora sa stručnom komisijom?

Nagrada Kruna uspeha je iskustvo koje bi zasigurno i da nisam proglašen za nosioca pamtio čitavog života. Kada su se nakon svega slegli utisci, shavtio sam da je osnovna draž svih krugova selekcije mogućnost da slobodno izraziš sebe, svoje poglede na svet, svoje želje i ambicije dok se ispred tebe nalazie ljudi koji te shvataju i ko tome pridaje značaj.

Da li ste imali priliku da razmenite mišljenje i sa ostalim kandidatima tokom samog procesa nagrade Kruna uspeha?

Tokom  krugova selekcije imao sam prilike da upoznam neke od kandidata, najboljih studenata na različitim fakultetima Beograskog univerziteta, da steknem uvid u njihove uspehe, ono čime se bave i upoznam njihova interesovanja. Nakon dodele nagrade bio sam počastvovan da upoznam neke od ranijih dobitnika-sjajne i uspešne mlade ljude. Sve ovo smatram važnim elementom iskustva koje ova nagrada donosi. I oni su, poput mene, bili oduševljeni samom idejom nagrade Kruna uspeha.

Koje su Vam profesionalne želje i prioriteti nakon završenih osnovnih studija, i kako mislite da će na Vaš profesionalni razvoj uticati činjenica da ste odabrani kao najbolji među najboljima upravo na eminentnom konkursu koji organizuje porodica Petrović?

Planarim da završim master studije na mom matičnom fakultetu, nakon čega nameravam da upišem doktorske studije. Ova nagrada predstavlja ne samo veliko priznanje za minuli rad, već i veliki podsticaj, motiv, podrška u  izazovima koji dolaze i iskreno verujem temelj novih uspeha. Mislim da ona predstavlja jedan blistavi dragulj, koji će mi uvek kada budem nailazio na prepreke i teškoće podsticati da sa njima izađem na kraj.

Gde vidite sebe, u profesionalnom smislu, u godinama koje dolaze?

Iskreno bih voleo da moje znanje doživi implementaciju u praksi. Voleo bih da se dalje usavršavam i  radim na razvoju novih procesa i proizvoda, ako je to moguće, u svojoj zemlji.

Šta biste poručili posetiocima sajta Kruna uspeha, i budućim učesnicima konkursa?

Nagrada Kruna uspeha sa pravom nosi to ime. Ona predstavlja primer, u današnjim uslovima  pomalo zaboravljene, tradicije zadužbinarstva koju sa velikim uspehom neguje porodica Petrović. Podstaknuta dobrotom, naglašavajući ljudsku stranu čoveka i poštujući minuli rad, ona uliva veru i podstiče mlade ljude na dalje napredovanje, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.