NAJNOVIJE

Istraživačka stanica Petnica

Aktuelno

Stvaranje istorije

31. Jul 2012

Vale de Žu - jedinstvena priča o nastanku švajcarskog časovničarstva i dolini koja ga je proslavila

Švajcarska, magična zemlja planinskih venaca i ekonomskog ugleda poznata je širom sveta po mnogobrojnim simbolima. Čast gastronomima, ljubiteljima nenadmašnih sireva i čokolada ali status najuglednijeg ambasadora ipak je rezervisan za časovničarstvo. Koliko god da je prostor centralne Evrope oduvek bio plodan za renesansu gotovo svih sfera kulture, umetnost izrade i servisiranja najnajprednijih merača vremena neraskidiv je upravo od švajcarske prošlosti. Ipak, iako je celokupna teritorija 26 kantona neretko označena kao rodno mesto vrhunskog časovničarstva, postoji jedna oblast koja se izdvaja kao svojevrsni epicentar nenadmašne izrade, ali i školovanja budućih majstora. Reč je prostoru idiličnom i po mnogo čemu specifičnom, čije se ime u krugovima ljubitelja mehaničkih satova više od dva veka izgovara sa posebnim poštovanjem. Vale de Žu , izgledom koji kao da je uvek spreman da pozira za fotografiju ni u savremenim vremenima ne odriče se svog karaktera.

Predeo kontrasta, moćnih planina i pitomih pašnjaka tokom istorije obogatili su razni uticaji, pri čemu je časovničastvo bilo i ostalo poseban svedok. Kao i sve pomalo čudesne stvari, i Vale de Žu ima svoju legendu.

Mesto uspeha

Na svega 50 kilometara od Ženeve, u idiličnoj dolini planine Jura i zapadnom delu francuskog govornog područja svoje mesto u mozaiku časovničarstva pronalaze prvoklasne radionice, koje su po nekom nepisanom pravilu stečeno znanje prenosile sa kolena na koleno. Kao rezultat jedinstvenog kontinuiteta Vale de Žu danas sa pravom i nosi epitet svetske kolevke časovničarstva, a mi ćemo pomenuti samo neka od imena koja decenijama čine prvu ligu i odabrano društvo, poput Audemars Piguet-a ili Jaeger-LeCoultre-a. Baš tu, u atmosferi jedinstvene prirodne sredine, jezera i idiličnih varošica na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara nastaju mehanička remek dela, kao kruna kreativnosti i posvećenosti.

Jedinstveni vremeplov

Koreni švajcarskog umeća vraćaju nas u u period nastajanja časovničarskog zanatstva, koji se pomalo neočekivano razvijao paralelno sa teškom industrijom. Pionirski koraci danas uglednih manufaktura neraskidivi su od skromnih radionica koje su u periodima oštrih zima razvijale tradiciju otkucaja visoke preciznosti. Od početke potrebe za preživljavanjem hladnih perioda, preko načina da se novostečeni zanat pretvori u posao koji će garantovati porodičnu sigurnost časovničarstvo je na tlu Švajcarske, naročito u oblasti Vale de Žu postalo više od zanimanja, veština koja će mirne varošice spojiti sa najužurbanijim metropolama sveta. Iako se tokom decenija, pa i vekova mnogo toga menjalo i izmenilo, osim autentične veštine i proslavljenog SWISS MADE kvaliteta glavnu rolu u očuvanju tradicije odigralo je adekvatno obrazovanje, kome ćemo uskoro posvetiti zasluženi prostor, prostor koji će po prvi put otvoriti vrata sveta u kojem školovani majstori i u našoj Srbiji originalno nasleđe spajaju sa željama i potrebama 21. veka.